Free shipping over 50 BGN
БЕРБЕРИН: НАТУРАЛНИЯТ БЛАГОДАТЕН СЪЮЗНИК ЗА ЗДРАВЕТО ВИ
БЕРБЕРИН: НАТУРАЛНИЯТ БЛАГОДАТЕН СЪЮЗНИК ЗА ЗДРАВЕТО ВИ
Added on 04.02.2024
Какво представлява Берберинът?

Берберинът е алкалоид, открит в корите, листата, клонките, коренищата, и/или стъблата на различни растения, като берберис, орегонско грозде и дървесна куркума. Традиционно се използва като антимикробно, антипротозойно, антидиабетно и антидиарийно средство в аюрведическата медицина и традиционната китайска медицина.
Той е широко използван като добавка, с изключително положително въздействие върху здравето. Неговите приложения са разнообразни, но основната му роля е в регулирането на нивата на глюкоза в кръвта, особено полезен за хора с диабет тип 2. Освен този основен ефект, растителният екстракт  допълнително участва в стимулирането на GLP-1 (глюкагон-подобен пептид 1) - хормон, който участва в контрола на нивата на захарта в кръвта, като регулира инсулиновата секреция. Той също така подобрява активността на AMPK (активираща протеин киназа), която е свързана с увеличено усвояване на глюкозата и по-добро управление на метаболизма на мазнините. Тези допълнителни механизми на действие увеличават ползите от берберин, за контролиране на кръвната захар и обясняват защо се разглежда, като важен компонент в подпомагането на здравето при диабет и метаболитни състояния.

Сравнение с Метформин (лекарство)

В сравнение с метформина, използван за контролиране на кръвната захар при диабет тип 2, берберинът показва подобна ефективност в регулирането на нивата на глюкоза в кръвта. Въпреки че метформинът обикновено се счита за сигурен лекарствен препарат, някои от страничните ефекти могат да включват болка в стомаха, главоболие, диария или горчив вкус в устата. Също така, при дългосрочно приемане, метформинът може да предизвика недостиг на витамин В12.

Бионаличност и усвояване


Общата бионаличност на берберин е доста ниска при "по-малко от 5%" като 0,68% са докладвани при плъхове. Това, често мотивира производителите на хранителни добавки да използват високи дози, за да компенсират ниската степен на усвояване. Това от своя страна води до нежелани странични ефекти. Правилният подход е в изучаване в дълбочина на активното вещество и търсене на начини за увеличаване на бионаличността. Изглежда, че берберинът е обект на медиирано от П-гликопротеин изтичане от червата и черния дроб. В червата П-гликопротеинът е отговорен за приблизително 90% намалено транспортиране на берберин.
Този растителен екстакт има ниски нива на абсорбция, когато се приема перорално, поради това, че е обект на П-гликопротеин (изхвърля берберин обратно в червата) и повишава активността на П-гликопротеина (увеличавайки собственото му изхвърляне), но абсорбцията се увеличава значително, когато се приема с П - Гликопротеинови инхибитори като силимарин от бял трън.

Ползи от приема на Берберин


Продуктът има широкоспектърно действие и далеч не се ограничава само и единствено в понижаване на кръвната захар.

                 • В няколко проучвания е доказано, че упражнява антидепресивни ефекти
                 • Може да промени благоприятно съдържанието на нивата на β-амилоид в изолирани неврони, което се смята за терапевтично за болестта на Алцхаймер. Може също така да има прохолинергични ефекти чрез ензимно инхибиране (също смятано за терапевтично) с потентност, която може да бъде от значение in vivo.
                 • LDL рецепторът (който поема LDL от кръвта и допринася за ефекта на понижаване на LDL) може да намали своето разграждане и да увеличи синтеза си от берберин чрез два отделни механизма; това може да е в основата на регистрираните намаления на LDL след прилагане на хранителната добавка при хора, които са достигнали до 25% спад за 3 месеца.
                 • Антитромбоцитните функции също са отбелязани с берберин, включително инхибиране на синтеза на тромбоксан и повишена тромболиза (разрушаване на съсиреци).
                 • Глюкагоноподобният пептид 1 (GLP-1) е пептиден хормон, за който е известно, че се секретира от червата, който има свойства за понижаване на кръвната захар, отчасти чрез стимулиране на секрецията на инсулин. Установено е, че берберинът повишава GLP-1.
                 • Изглежда, че е ефективен при прекъсването на неблагоприятните ефекти на високата кръвна глюкоза върху бъбреците и е най-добре проучен при предотвратяването на фиброзната прогресия на диабетната нефропатия.
                 • Може да намали нивата на циркулиращия лептин с 36%, като същевременно повишава незначително адипонектина, но съотношението лептин/адипонектин се подобрява от 0,76 на 0,58.
                 • Може да бъде толкова ефективен, колкото е и метформинът за намаляване на симптомите на синдрома поликистозни яйчници.
                 • Статиновите лекарства намаляват циркулиращите липиди и холестерол, но с течение на времето могат да индуцират активността на протеин, известен като PCSK9, който потиска LDL рецептора и ограничава допълнителни ползи; Берберинът инхибира тази протеинова индукция и може както сам да упражнява ефекти върху намаляването на холестерола, така и може да удължи ползите от статиновите лекарства върху холестерола.
                 • Съществуват няколко правдоподобни молекулярни механизма, които предполагат, че може да има противоракови ефекти. Проучвания in vitro, както и едно in vivo изследване на мишки модел предполагат, че обсъжданият екстракт може да проявява антиметастатични ефекти. В допълнение към индуцирането на класическа апоптоза, беберинът също може да индуцира автофагична клетъчна смърт в някои ракови клетъчни линии.
                 • Берберинът индуцира апоптоза в клетките на рака на гърдата in vitro при 25 μM чрез митоходриален/каспаза-зависим път
                 • Установено е, че инхибира растежа на раковите клетки на щитовидната жлеза in vitro, използвайки клетъчните линии 8505C и TPC1 (съответно анапластични и папиларни).
                 • В две тествани клетъчни линии на рак на дебелото черво (HT-29 и IMCE), както и нормална клетъчна линия (YAMC), хранителната добавка при 50 μM е в състояние да потисне над половината от растежа на раковите клетки с допълнително инхибиране при 100 μM и тези дози индуцират апоптоза при ракови клетки, което предполага противораков потенциал на билковия продукт в раковите клетки на дебелото черво.
                 • Едно клинично изпитване при хора с неалкохолно мастно чернодробно заболяване показа, че добавянето на берберин към интервенции в начина на живот намалява значително съдържанието на мазнини в черния дроб, до степен, подобна на лекарството пиоглитазон в най-ниската му обичайна доза.
                 • Важно е да споменем, че продуктът има и силен антидиаричен ефект.
                 • Подобрява инсулиновата чувствителност и е изключително подходящ при хора с инсулинова резистентност.


                 Берберинът, се явява мощен биологично активен алкалоид с множество благоприятни ефекти върху човешкото здраве. Неговите свойства включват подпомагане на контрола на кръвната захар, поддържане на здравето на сърцето и подобряване на метаболизма. Също така, гореспоменатият продукт се свързва с различни аспекти на общото здравословно състояние, включително подпомагане на управлението на теглото и намаляване на възпалителните процеси. Като природно средство, той предлага надеждна и безопасна алтернатива за хората, търсещи холистичен подход към поддържането на оптимално здраве. Въпреки че е важно да се консултирате със здравен специалист преди започване на прием, обсъжданият екстракт представлява интересен и изследван продукт в областта на естествените добавки, които могат да допринесат за подобряване на качеството на живот и здравословното състояние.